Min hästAtt ha häst är väl inte heller det mest ekonomiska man kan tänka sig, men för mig är det en investering som gör att jag mår bra. Han är en riktigt bra vän. Vi rider ofta ut i skogen och där får jag frisk luft och motion. Hade jag inte honom skulle jag antagligen sitta och äta godis framför TV:n hela kvällarna. Hur nyttigt och ekonomiskt är det i längden?!

Att köpa en oinriden häst är förstås billigast men då måste man ha ett stort tålamod och även ta hjälp av proffs ibland. Jag läste hästannonser i många år och tänkte att någon gång dyker den rätta hästen upp. Ett dressyrämne till billigt pris.

Hans far är Danmarks mest berömda dressyrhäst, men själv var han mager, hade blivit ratad som kommande världselit,  hade en lös benbit i ena benet, hade gått på lösdrift hela livet och var oinriden. Det var kärlek vid första ögonkastet! Kärleken och tilliten är ömsesidig och det är en mäktig känsla. Han litar på sin matte i alla lägen.

Nu har han både hull och muskler och min dotter har börjat tävla med honom.

Sedan ger han ju även gratis gödsel till mina tomatodlingar och mina andra odlingar!

Min hundDen här bloggen handlar egentligen inte om hundar. Den handlar om hur jag sparar pengar för att åka till Ghana i sommar. I dag ska jag skriva några rader om min älskade lilla vän i alla fall. Hon ska inte följa med till Ghana utan vara hemma med mina vuxna döttrar då men annars så är hon en berest hund. Hon har eget pass och hon har bl a varit i Spanien.

Vad kan man spara på att ha hund då? Nja, det är ju inte för att spara man skaffar hund. Men jag kan rekommendera att köpa en liten hund.

Hon äter mindre än en stor hund. En säck torrfoder för ca 200 kr om året.

Hon är billigare att ta med sig på flygplan än en stor hund. "Kilopriset" var 40 kr sist hon flög och hon väger 2,5 kg. Hon får dessutom sitta med oss inne i cabinen. Hundar över 5 kg måste åka som bagage.

Hundbajspåsar köpes billigast på IKEA, tror jag. Annars är småpåsar från Apoteket o d gratis ...

Jag behöver inte köpa dyra gymkort. Jag får min motion i skogen med hunden. Även om hon är liten så gillar hon att springa ett par kilometer.

Sedan mår man så bra av att älska och bli älskad av en liten hundvän. På kortet är hon nybadad och sitter hos husse.

Lön och nya sparpengar

Äntligen lön igen! Den här månaden skulle hästen skos och vaccineras. Annars har jag varit duktig och inte handlat något, mer än mat förstås. Och en hel del av maten har jag fortfarande kunnat plocka i trädgården. Kvar att spara är
3 100 kronor, som går direkt till Ghanakassan. Där finns det nu 10 810 kronor. Det räcker till en flygbiljett, men jag vill ju ha med mig gubben också ... Och vi ska bo och äta i Ghana ... och vaccinera oss ordentligt innan vi åker. Kanske borde jag se över försäkringarna ordentligt också, vis av erfarenheterna från Kap Verde-resan ...

Femtonde spartipset: bli medicinprovare

Nu ska jag tipsa om ett sätt att tjäna extra pengar som jag själv INTE kommer att göra. Jag läste en annons i tidningen där det stod att regionssjukhuset i Linköping söker medicinprovare för en ny medicin mot lågt blodtryck. Visserligen har jag lågt blodtryck men jag vågar inte ...

Fjortonde spartipset: odla spenatSpenat kan man så tidigt på våren. Det gjorde jag i våras. Efter sommarens skörd lät jag några växter stå kvar och bilda frön och självså sig. Nu ser jag att jag kommer att kunna skörda en gång till i år! Gratis, gott och nyttigt!

Trettonde spartipset: säg upp abonnemang

Jag har prenumererat på "Socks for her" i några år men idag sa jag upp abonnemanget. Jag anser att jag har strumpor så det räcker ett tag framöver. (Visserligen kanske några med tiden blivit i omaka par men dem kan jag använda i stallet.) I och för sig sparar jag bara 136 kronor var tredje månad så det är ju inga stora summor. Men många bäckar små ...

I brevlådan hittade jag också ett inbetalningskort för förnyad prenumeration av Världens historia. Tyvärr, det blir ingen förnyad prenumeration. Jag kan gott läsa om de tidningar jag redan har fått.

Inget ont om dessa företag. Det är bara det att jag sparar till en Ghanaresa!


Tolfte spartipset: baka brödJag kan inte skryta med att jag bakar allt matbröd själv, men jag ska försöka att göra det oftare. Det måste gå att spara minst ett par tusen kronor på ett år om man bakar sitt eget matbröd istället för att köpa i affären.

Igår bakade jag i alla fall, och just när brödet stod på jäsning ringde de snälla damerna från Jehovas på dörren. Då gick det ju inte att stå där med öppen dörr och skapa drag så jag kunde inte prata med dem den här gången heller.

Idag slapp jag skriva något själv

http://www.folkbladet.se/reportage/portrattet/

Elfte spartipset: koka köttDet blir billigare och antagligen nyttigare att koka kött i t ex grytor än att köpa kött och steka.
Här är ett exempel på kokt högrev med rotfrukter. Bra till storkok och infrysning.
Hemgjord smetana i.
Att alltid ha hemlagade färdiga matportioner i frysen som man kan ta upp när det blir stressigt i veckorna är ekonomiskt.Tionde spartipset: köp inte hudlotionVisst blir man sugen på att handla nya sköna krämer att smörja in sin nariga hösthud med när det kommer så förträffliga erbjudanden med posten! Men nej, vad vill jag helst? Handla hudlotion eller åka till Ghana? Svaret blev lätt för mig och när jag rotat lite i badrumsskåpet kunde jag samla ihop fyra halvfulla flaskor som får räcka över vintern.

Nionde spartipset: bröllopsresaDet här tipset om att få pengar till en resa har jag inte utnyttjat själv ... än.

I går var jag på ett underbart bröllop när två av mina vackra, roliga och snälla vänner gifte sig! Eftersom de redan bor ihop och tycker att de har dukar och kristallglas så det räcker bad de bröllopsgästerna att istället för att komma dragandes med dylika prylar sätta in en liten bröllopsgåva på bankkontot. Bröllopsresan ska gå till Barcelona.

Eftersom jag inte själv är gift än så kanske jag tar till samma knep om inte pengarna i Ghanakassan räcker när det är dags att fara!

Åttonde spartipset: sälj på Tradera

Under en period har jag haft en sida på www.tradera.se. Nu har jag räknat ihop att jag tjänat 1540 kronor på att sälja saker på auktion via internet.

Allt har fungerat bra. Det som gått bäst att sälja var DVD filmer om Morden i Midsommer, några klädesplagg från Gudrun Sjödén, samt enklare smycken. Det som blev kvar var ett par jeans och några smycken.

1 540 kronor till Ghanakassan som nu innehåller 7 710 kronor!


RSS 2.0