Fynd från TunisienDe här muggarna som jag köpte i Tunisien för drygt 16 år sedan har jag druckit kaffe eller te ur nästan varje morgon sedan dess. Jag har även en liknande kopp på jobbet. Portföljen använder jag fortfarande varje arbetsdag. Det kallar jag bra investeringar.

Mitt första Afrikaland: Tunisien

Första gången jag var i Afrika var på en charterresa till Tunisien i början av 90-talet. Jag var där med min mor, min bror och mina barn. Vi passade på att boka innan minstingen fyllt 2 år. Resan var nämligen gratis för barn som inte fyllt 2.

Vi tyckte att Tunisien var exotiskt. 5-åringen gjorde stora ögon när en lång kamelkaravan drog fram längs gatan. Hon kunde inte sluta glo på skådespelet. Oj! Plötsligt hade hon gått rakt in i en kaktus. Hon gallskrek och blodet rann från hennes mage. En snäll man i turban och klänningsliknande långskjorta skyndade fram med en flaska jod och bomull som han tvättade såret med.

Efter ett par dagars badande stack modern och brodern iväg på en tvådagars kamelritt i öknen. Och lämnade mig ensam med två små barn i ett främmande land! Jag tog med mig barnen och åkte på en arrangerad dagsutflykt söder ut. Vi besökte El Jem där pampiga gladiatorspel hölls under Romartiden. Vi åkte vidare till oasen Gabés. Sedan fick vi hälsa på hos en familj som bodde i en grotta i Matmatabergen.

Senare under veckan hann flickorna och jag också rida på både kamel och åsna. Vi irrade oss vilse i basarernas smala gränder. Vi besökte ett moriskt café och en moské. Ja, vi såg och upplevde mycket som var nytt för oss.

En sak som fascinerade mig var det lilla rosa slakteriet som inte skyltade på vanligt sätt. På en stör inmurad i fasaden satt en bloddroppande fårskalle. I ett land där fortfarande många var analfabeter var det ju bästa sättet att tala om att idag har vi färskt fårkött!  

Pizza med tomater och oregano från trädgården.Goda grannar. Goda pizzor. I morgon ska jag börja skriva om mina tidigare Afrikaresor.

tomaterDet mognar över 200 tomater i mitt växthus.

I kväll är det "pizzaknytkalas" med grannarna. Räkna med att det blir mycket tomater på pizzorna som jag gör.

egna gurkor


björnbärMogna just nu! Supergott!

fallfruktMin häst blir glad när han får fallfrukten.

Andra spartipset: frukt och bärTack till alla bloggläsare som har bidragit med egna spartips! Fortsätt gärna med det!

Självklart kan man spara en hel del pengar genom att äta billigt och nyttigt. Jag och min hund går till skogen flera gånger i veckan. Då tar jag med en påse och en bytta. Under juli månad kom vi alltid tillbaka med byttan full av blåbär. Varje dag kunde jag få i mig de viktiga antioxidanterna på min yoghurt och ändå har jag en hel del bär i frysen inför vintern. Nu i helgen var det svamp och lingon vi kom hem med.

Vill man spara pengar och samtidigt äta nyttigt ska man förstås odla själv. Skaffa en trädgård, en kolonilott, en balkong eller ett fönster i söderläge. När jag fyller år brukar jag önska mig fruktträd eller bärbuskar. Det är en klok investering tycker jag.

Just nu har jag mycket äpplen och jag försöker ta tillvara på allt. Man kan skära dem i ringar och hänga upp dem på tork, men snabbare och enklare är att skala, skiva och frysa in i påsar. Under vinterhalvåret har man sedan alltid äpplen till kräm eller paj. Äppleskalen går att torka och använda i te.

Nu vill jag dela med mig av ett jättebra recept på äppeldricka.

Lägg 5 liter klyftade äpplen i en stor hink.
Häll på 6 liter vatten med 1 msk vinsyra eller citronsyra och
1 tsk bensonat.
Låt det stå i 2-3 dygn, men rör om några gånger varje dag.
Tappa upp och rör i 1/2 kg socker.

 Jag lovar att det smakar minst lika gott som färdigköpt äpplejuice.

Ghana?

I dag fick jag lön och jag kunde kolla av hur mycket jag hade kvar på lönekontot efter sommar och semester. 3250 kr. Det är en jättebra början.

Planen är att kunna ta med mig sambon och åka till Ghana nästa sommarsemester för att jobba på ett barnhem.
Volontärresor ordnar boende och arbete för kortare perioder.

3250 kr direkt in på Ghanakontot. I morgon återkommer jag med nytt spartips.

Första spartipset: låna utan räntaDen här bloggen startade igår. Första dagen hade den 50 besökare. Hoppas ni alla är tillbaka idag för här kommer bloggens första spartips:

Undvik helst att ta några lån alls. Ge dig till tåls och spara till den summa du behöver. Om man    t ex ska köpa hus är det förstås inte realistiskt, men då finns ett bra alternativ för att slippa de dyra räntorna. Jag har varit medlem i  JAKmedlemsbank i drygt tjugo år. Som medlem sparar du först ihop till sparpoäng innan du får låna. En liten summa på kontot under många år kan ge samma rätt att låna som en större summa under en kortare tid. Du kan också månadsspara valfri summa. Sparpoängen bestämmer hur mycket du får låna. När du fått dina pengar och ska börja betala tillbaka betalar du ingen ränta, utan ett efterspar som du efter viss tid får tillbaka. Detta blir ett kretssystem som leder till att föreningen har pengar att låna ut till nästa medlem ... 
Om du är förutseende kan du också som student slippa CSN:s dyra lån. Du kan söka enbart bidragsdelen från CSN och samtidigt låna från JAK. Som förälder kan du spara till ditt barn, eller skänka sparpoäng från ditt eget sparande.

I morgon kommer jag att avslöja vart jag planerar att göra min nästa långresa!

Badanläggning i Buenos AiresFör att få tillträde till den här fina badanläggningen i Buenos Aires måste du vara beredd att genomgå en läkarundersökning. När den kvinnliga läkaren kollat att jag varken hade huvudlöss, svamp mellan tårna eller stick efter sprutor i armvecken fick jag ett intyg som berättigade mig inträde till anläggningen under tre veckor.

Resedrömmar?

Visst ser livet i Argentina härligt ut!?! Besök min blogg imorgon också så ska du få de första spartipsen. Och snart ska du få reda på vart jag planerar att resa nästa gång ...

Rekreation i UruguayMin gubbe slappar vid stranden till Rio de la Plata. Nu kallar han floden för Rio Marrón (marrón=brun). Visst var den förorenad men jag förstår varifrån den fått sitt riktiga namn. Om man sittar vid floden och tittar ut över vattnet ser det precis ut som en guppande jättestor flytande silvermassa! (plata=silver)

La BoccaSå här färgglatt var det i stadsdelen La Bocca.

Gallop över Pampas!River Plate en mi corazon!Inget ont om Torstorps IF ...

Senaste långresan: Argentina

I våras var jag och min sambo i Argentina. Vi bodde inneboende hos en snäll dam i Buenos Aires. På förmiddagarna pluggade vi spanska på en skola som hette Babylon Idiomas. På eftermiddagarna och kvällarna badade vi, hejade på River Plate när de vann sina fotbollsmatcher, åkte ut till en hästgård och red eller åkte till La Bocca och satt på caféer och tittade på tangodans. En helg tog vi färjan över Rio de la Plata till Uruguay.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0