Förintelsens minnesdag närmar sigDen här bilden tog jag i våras när jag senaste gången besökte Auschwitz. Att stå inne i en gaskammare och sedan kunna gå levande ut därifrån är en stark upplevelse. Jag har gjort det flera gånger i mitt liv och varje gång känner jag en stor tacksamhet över det liv jag lever. Jag får vara den ofelfria människa jag är och jag får ha de åsikter jag har, utan att bli hotad, förföljd, torterad eller dödad.


Förintelsen är ett av världens genom tiderna värsta exempel på rasism. Den 27 januari 2009 är det exakt 64 år sedan fångarna i Auschwitz befriades. Fortfarande är det högst angeläget att kämpa mot rasism och mot främlingsfientlighet i världen, och inte minst i Sverige och i Finspång. Oskyldiga barn dödas i Gaza, den högerextrema katolska sekten prästbrödraskapet SSPX etablerar sig i Sverige och efter förra helgen kunde vi på finspångssidan i en av våra lokaltidningar läsa om hur tre unga flickor blivit djupt kränkta och hotade på grund av sin invandrarbakgrund.


Jag hoppas att vi blir många som besöker professor Klas-Göran Karlssons föreläsning om folkmord i modern tid i Bergska skolans aula i Finspång på måndag den 26 januari klockan 18.00 och att vi ses på Bergslagstorget i Finspång klockan 13.00 tisdagen den 27 januari för att hålla den årliga manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet.


Mitt budskap som jag vill sprida alla dagar under året är:

Fördöm handlingar som kränker eller skadar andra människor, men fördöm inte människor.


Let´s dance i ArgentinaDet är väldigt många som skriver om Let´s dance i sina bloggar idag. Det här är ju en reseblogg men jag får väl visa bilden från när jag var med i Let´s dance, eller jag menar Vamos a bailar, i Argentina. Det är jag som är tanten till höger. En sak var bra: alla vann, varje dans, hela kvällen ...    hi hi

Flygbiljetterna är bokade!

Sådär! Nu har vi bokat flygbiljetterna till Ghana. Den 21 juni åker vi från Linköping på morgongen, byter flyg i Amsterdam och landar på kvällen i Ghanas huvudstad Accra. Vi stannar i tre veckor.

Tjugofemte spartipset: Skaffa blogg

Jag är ju inte som Blondinbella precis som tjänar en massa stålar på min blogg men faktum är ju att bloggen hjälper mig att vara konsekvent och inspirerar mig att spara. Jag har fått många positiva kommentarer som hejat på mig. Tack alla för det!

När det gäller Ghana så har jag varit i kontakt med Volontärresor igen och de har just nu svenska volontärer i landet och det verkar inte finnas anledning att vara orolig om man är vit volontärarbetare och inte gör något dumdristigt. Snart kan vi boka flygresa.

Böcker om Ghana och AfrikaJag har inte hittat någon reseguide på svenska om Ghana men den här på engelska verkar bra med många fina bilder, kartor, adresser till boende o s v. Den är skriven av den gamle MontyPython-medlemen Michael Palin.

Igår kväll började jag även att läsa senaste nobelpristagaren J M G Le Clézio´s bok Afrikanen. Den verkar bra och handlar om hans år som barn i Nigeria där hans pappa arbetade som läkare.

Andra skönlitteräta böcker om Afrika jag kan rekommendera är

Den vita massajen av Corinne Hoffman + uppföljarböckerna. Boken är en sann berättelse om en kvinna som blir kär i en massajkille i Kenya och flyttar till hans by och lever i en hydda.

Henning Mankell har skrivit mycket om Afrika. Som bästa deckare rekommenderar jag Brandvägg som bl a utspelar sig i Angola. Men hans absolut bästa bok, enligt mig, är Comedia Infantil som handlar om en gatupojkes otroliga levnadsöde i Mocambique. Ska du bara läsa en bok i ditt liv så läs gärna den. Den har allt, ett fantastiskt äventyr, grymt våld, varm kärlek, magi, psykologi, humor ...

Andre Brinks klassiska Torr vit årstid är en deckare som utspelar sig under Sydafrikas apartheidsystem.
Nadine Gordimer är en annan Sydafrikansk författare som fick nobelpriset för några år sedan. Hennes bok
Min sons historia gillade jag mycket. Den handlar om en pojke som upptäcker att hans pappa har en otrohetsaffär.

Vill man ha riktiga Afrikaäventyr ska man läsa Wilbur Smith. Flera av hans romaner handlar om upptäcktsresande under 1800-talet. Elefantes sång utspelar sig i lite mer modern tid och är en spännande berättelse om den olagliga jakten på elfenben.

Himmel över Afrika av Francesca Marciano handlar om en vit ung kvinna som kommer till Kenya där hennes pojkvän guidar turister på safarier. När hon sedan blir kär i en krigsreporter får hon uppleva ett annat Afrika som består av krig och fattigdom.

Wole Soyinka är en svart nobelpristagare som bl a skrivit Laglöshetens tid och Mannen dog. Mannen dog handlar om hans tid i nigerianskt fängelse.

Läser du de här böckerna så har du att göra ett tag. Jag kanske kan komma med fler lästips längre fram i bloggen.

Senaste nytt från valet i Ghana

Den som är intresserad av oroligheterna i Ghana i samband med valet kan själv läsa senaste rapporteringarna.

http://www.metro.se/se/article/tt/2009/01/02/ghanaval/index.xml


http://norran.se/incoming/article226871.ece

Själv är jag fortfarande inställd på att åka dit och jobba i sommar och ägnar mig åt att läsa böcker om Ghana och andra platser i Afrika.

Oroligt i Ghana

Jag avvaktar några dagar med att köpa flygbiljetterna ...


Tidningarnas Telegrambyrå (TT) - 31.12.2008 22:06

Våld i väntan på ghananskt val


Ghanansk polis använde sent på nyårsaftonen vattenkanon mot anhängare till det styrande partiet, som belägrat valmyndigheten i protest mot resultaten i presidentvalet.

Ghanansk polis använde sent på nyårsaftonen vattenkanon mot anhängare till det styrande partiet, som belägrat valmyndigheten i protest mot resultaten i presidentvalet.

Dussintals arga demonstranter viftade med machetes och käppar och angrep förbipasserande bilar och lokala journalister efter det att ett delresultat från presidentvalet gett oppositionens kandidat ledningen.

Ett valdistrikt kvarstår, det lilla Tain vars 50 000 invånare är tillräckligt många för att avgöra presidentvalet. Där hålla val på fredagen efter att valsedlarna ursprungligen kommit på villovägar.

Protesterna varade i ungefär två timmar enligt säkerhetskällor på plats. En reporter från AFP såg krossat glas och annan bråte efter demonstrationen.


RSS 2.0